Povprečen Človek poje na okoli 7.000 kalorij na božični dan – če ne štejemo zraven niti vseh zabav in drugih prigrizkov pred dejanskimi počitnicami. Eden od najlažjih načinov, da vsaj malo popestrite zdravje to počitniško sezono, je zamenjava masla z oljčnim oljem v vaših najljubših desertnih receptih.
Medtem ko je zmanjšanje vnosa nasičenih maščob najboljši razlog za zamenjavo oljčnega olja za maslo, se bo okrepil tudi okus in tekstura sladic. Oljčno olje bo ohranilo vlažnost vaših piškotkov in dodalo posebno vrsto drobljivosti. Medtem ko bo maslo dodalo piškotku neko prefinjenost, bo ekstra deviško oljčno olje dalo lažji, rahlo sadni okus. Preizkusite te slastne piškotke!
ZA VAS SMO IZBRALI PRAV POSEBEN PRAZNIČNI RECEPT:
Sestavine za vaš “Božični piškotki iz limoninega oljčnega olja”:
- 1 limona
- 2 skodelici večnamenske moke
- 1/2 žlička praška za peko
- 1/2 žličke sode
- 1/2 žličke fine morske soli
- 2 veliki jajci
- ⅓ skodelica Oljčnega Olja Auyo
- 1½ skodelice granuliranega sladkorja, razdeljena uporaba
- 2 žlički svežega limoninega soka
- 2 žlici limonine lupine
- 1 žlička ekstrakta vanilije
- 1/2 skodelice sladkorja
NAVODILA:
Pečico segrejte na 350 stopinj F.
- V majhni skledi zmešajte moko, pecilni prašek, pecilni soda in sol; dati na stran.
- V srednji skledi zmešajte jajca, 1 skodelico sladkorja, oljčno olje zmešajte z limoninim sokom olja, limonino lupino in vanilijo, dokler se ne združijo.
- Z lopatico počasi dodajte mešanico moke in premešajte, da jo združite. Pokrijte s plastično folijo in eno uro postavite v zamrzovalnik, da se ohladi. (Ohlajevanje testa omogoča lažje rokovanje).
- V majhni plitki posodi ali skledi postavite preostali ½ skodelice granuliranega sladkorja. Sladkor v prahu postavite v drugo plitvo posodo ali skledo.
- Pokrijte raven žlice ohlajenega testa in ga zavijte v kroglo. Najprej povalajte po granuliranem sladkorju in ga nežno stisnite. Nato povalajte po sladkorju v prahu in ga položite na pergamentni pekač. Ponavljajte s preostalim testom, tako da se med vsako kroglico za testiranje pusti 2 palca, ker se piškotki rahlo širijo.
Pečemo 5 minut in zavrtimo ponev. Pečemo dodatnih 5-7 minut ali dokler se ne napihne in razpoči. Odstranite iz pečice in postavite piškotke na hladilno stojalo, da se popolnoma ohladijo.
Neverjetni piškoti, ki so malo bolj zdravi od povprečnega piškotka!
Ne pozabite vstaviti vaše oljčnega olja v nakupovalni voziček, preden greste!