kako je narejeno oljčno olje?

Ko se oljke poberejo in operejo, se le te zdrobijo – včasih so to počeli med dvema velikima kamnoma, zdaj pa bolj pogosto z jeklenimi rezili.


Nastalo pasto se meša, da se oljne kapljice sprostijo v postopku, imenovanem maceracija, preden se zavrti v centrifugi, da se izvleče olje in voda. Po odstranitvi vode ostane samo oljčno olje!

making-olive-oil
zakaj-oljcno-olje

zakaj uporabljati oljčno olje?

Oljčno olje je mononenasičena maščoba in temelj slavne mediteranske prehrane. Večina ljudi izbere oljčno olje zaradi številnih dokazanih koristi za človekovo zdravje. Ekstra deviška oljčna olja ponujajo še več: svet sadno – grenkih okusov, ki jih kuharji zajamejo, da bi jedi dvignili na sicer nemogočo raven okusa.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Študije zdravstvenih koristi uporabe oljčnega olja polnijo strani medicinskih revij po vsem svetu. Bolezni srca, sladkorna bolezen, Alzheimerjeva bolezen in rak so med dolgotrajnimi boleznimi, ki se jim je mogoče izognit. Zdravje se vam lahko izboljša s prehrano, ki vključuje oljčno olje. Zamenjajte druge maščobe, kot je maslo, z vsaj dvema žlicama ekstra deviškega oljčnega olja, jejte veliko zelenjave in se pogosto sprehodite.

Rafinirano Oljčno OljeNerafinirano Oljčno OljeEkstra Deviško Oljčno Olje
Samo približno 30 odstotkov celotne proizvodnje oljčnega olja se konča z pridobivanjem olja iz oljk. Rafiniranje je vključevalo uporabo topil in visoke toplote za nevtralizacijo okusa olja. To omogoča proizvajalcem, da uporabljajo oljke, ki niso v najboljšem stanju, in jih mešajo iz olj iz različnih virov (celo v državah), ker so slabi okusi, ki nastanejo zaradi oksidiranih oljk in masovnega postopka, kemično odstranjeni. Ko v trgovini vidite “Čisto oljčno olje”, ali steklenico, ki pravi preprosto “oljčno olje”, so te rafinirane.
Neprečiščena oljčna olja niso izpostavljena kemični rafinaciji. V nerafiniranih oljčnih oljih, kot so “ekstra deviško” in “deviško” oljčno olje, postopek ne poteka več kot ekstrakcija in stekleničenje. Proizvajalci nerafiniranih oljčnih olj morajo uporabljati sadje, ki je v dobrem stanju in skrbno upravljati različne dejavnike, saj se olje ne bo obdelalo, da bi kemično skrilo slabe okuse, ki bi nastali zaradi oksidiranih oljk ali druge kontaminacije.
Neprečiščeno oljčno olje, ki kaže lepo sadne okuse, nima okusov “okvar” in izpolnjuje določene merila v svoji kemijski sestavi, lahko imenujemo “ekstra deviško”. V ekstra deviškem oljčnem olju je okus sadja nedotaknjen, njegova kakovost pa odraža veliko skrb nad celotnim proizvodnim procesom. Ekstra deviška oljčna olja imajo višje količine hranil in zato zagotavljajo večje koristi za zdravje.